RONJA

In de muzikale theatervoorstelling RONJA ontmoeten we Clara, de mama van Ronja. Clara probeert al een aantal jaren rond te komen van een uitkering en de beste moeder van de wereld te zijn voor Ronja. Via haar verhaal ontmoeten we ook de maatschappelijk werkster van Clara die haar er via stapels formulieren bovenop probeert te helpen en de juf van Ronja die ook wel ziet dat Ronja niet altijd een boterham in haar trommeltje heeft, maar niet goed weet hoe ze Clara daarop kan aanspreken. Maar misschien heeft Clara nu eindelijk een uitweg gevonden en die mogelijkheid wil ze graag met u delen!

Via Clara krijgen we een inkijk in de gevolgen van armoede voor een alleenstaande moeder en haar 11 jarige dochter.

Door middel van persoonlijke verhalen en liedjes gebaseerd op tientallen interviews met mensen die dagelijks te maken hebben met armoede proberen we samen met het publiek antwoorden te vinden op vragen als: Wat kunnen wij nou echt doen om het armoedeprobleem op te lossen? Gaat armoede uiteindelijk niet over een verregaande sociale en maatschappelijke ongelijkheid die we gezamenlijk, stilzwijgend aanvaarden en in stand houden?

Speelbeurten

De voorstelling was 28 keer te zien op verschillende locaties in Nederland en België. Waarvan 10 keer in combinatie met een bijzondere RONJA-avond: een avond waarbij het publiek aan lange tafels genoot van een 3-gangen diner, een lokale gastspreker en muzikant en we na de voorstelling uitgebreid napraatten. Tijdens deze avonden maakten we 1/3 van de toegangskaarten gratis beschikbaar voor mensen in armoede. Op die manier zorgden we voor een gemixt publiek, verdieping in gesprekken en ontmoeting. 

 

Credits

Regie: Isil Vos
Regie-assistentie: Mariella van Apeldoorn
Tekst: Isil Vos en Koen Deca
Spel: Terri van Splunder, Koen Deca en Senna Yasmina Allaui
Muziek: Koen Deca
Video: Oostblok Media
Eind-regie: Lucas De Man

Met dank aan: ‘t Lampeke, Het Sociaal Huis Oostende, CKG Kapoentje, Luc Deneffe en De Wissel, Klein Verhaal, Decenniumdoelen.be, Pascale Cockhuyt, De Antenne, Tamia, Bente en iedereen die de tijd nam om onze eindeloze vragen te beantwoorden.

Co-productie: Stichting Nieuwe Helden en Verkadefabriek