The Village Oostende

The Village Oostende is een theatrale, interactieve tentoonstelling van 2.5 kilometer op de Oosteroever van Oostende. Deze Village, met als thema Ongelijkheid, ontwikkelde we speciaal voor Theater aan Zee 2019, een tiendaags theater- en muziekfestival in de Belgische badplaats Oostende.

De interactieve app leidde het publiek langs 7 verschillende locaties in het prachtige havengebied; de Oosteroever. Via (kunst)installaties en theatrale ingrepen op de locaties namen we het publiek door een verhaal over ongelijkheid.

Voor The Village Oostende deden Stichting Nieuwe Helden en KAAP sinds begin 2018 een uitgebreid vooronderzoek naar het thema ongelijkheid in Oostende en de rest van Vlaanderen en Nederland. We spraken met wetenschappers, politici, hulpverleners, ouders en kinderen en vele anderen die dagelijks bezig zijn met ongelijkheid.

In The Village namen we het publiek mee in de bevindingen van dit onderzoek. We proberen samen met hen te begrijpen hoe het systeem in elkaar zit. Of en hoe het kan veranderen en welke rol wij daarin zouden kunnen spelen.

11 dagen lang was The Village Oostende te bezoeken tussen 11.00-18.00u.

Ruim 2000 bezoekers liepen individueel of in kleine groepjes de tocht. 

80 vrijwilligers, 10 vaste teamleden en 2 technici zorgde ervoor dat alles soepel verliep en niemand de weg kwijt raakte. 

Een greep uit de enthousiaste publieksreacties vindt u hiernaast –>

The Village

Stichting Nieuwe Helden zoekt al jaren naar nieuwe, meer hedendaagse manieren van storytelling. Daarom ontwikkelden wij de afgelopen jaren de interactieve app The Village. Deze app laat het publiek een actief onderdeel zijn van zijn of haar eigen verhaal. De app stuurt, bevraagt, laat zien en horen. Als bezoeker bepaal je zelf hoe snel of langzaam en hoe betrokken of beschouwend je jouw tocht aflegt.

The Village is door de unieke combinatie van (lokale) verhalen, kunstinstallaties en theatrale elementen op verschillende locaties een verrassende belevingstocht. The Village is een tocht vol dilemma’s en keuzes. The Village zijn verhalen van mensen. Verhalen van de stad.

En hoe nu verder…

De komende tijd werken we verder aan nieuwe Villages.
The Village kan vanuit ieder thema vertrekken en op (bijna) iedere locatie op maat worden ingezet om de bezoeker te raken, aan het denken te zetten en op een unieke manier (opnieuw) kennis te laten maken met de omgeving en met de kracht van kunst.

Credits – The Village Oostende

Geproduceerd door | Stichting Nieuwe Helden en KAAP
Met medewerking van | Theater Aan Zee en HoGent

Mede mogelijk gemaakt door | BankGiro Loterij Fonds, het Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunsten

Wij danken in het bijzonder | Hans Dewitte en zijn Klein Verhaal, Joost Bonte, Sociaal Huis Oostende, CKG Kapoentje, Antenne, Pascale Cockhuyt, Buurtwerk ‘t Lampeke, De Wissel, FMDO, Decenniumdoelen.be, VZW Samen DiVers, Tineke Decroos, VLIZ en vele anderen die hun tijd, ervaring en kennis met ons wilden delen.