Je bekijkt nu Installatie over kinderdromen naar Amsterdam Noord

Installatie over kinderdromen naar Amsterdam Noord

In de tuin voor het karakteristieke Poortgebouw van de Tolhuistuin in Amsterdam Noord staan vanaf 28 mei 2020 5 houten huizen. De huizen stellen 5 gebouwen voor die hier, in dit gebied hebben gestaan, voordat alles in dat gebied zo snel begon te veranderen.

Als bezoeker kun je de huizen individueel en op ieder moment dat het jou uitkomt gratis bezoeken. Binnen luister je naar de toekomstdromen van kinderen die hier hebben gewoond en kom je erachter hoe groot de kans is dat zij hun dromen kunnen waarmaken. 

In 2018 en 2019 deed Stichting Nieuwe Helden een artistiek en journalistiek project naar armoede en ongelijkheid in Nederland en Vlaanderen. In de zomer van 2019 kwam dit onderzoek samen in het project The Village Oostende: een app gestuurde interactieve, theatrale tentoonstelling van 2,5 kilometer. Tijdens het theaterfestival Theater aan Zee in Oostende, BelgiĆ«, was The Village in zijn geheel 10 dagen lang te bezoeken. 

De app leidde het publiek langs 7 kunstinstallaties die allemaal meer inzicht in het thema Ongelijkheid probeerden te geven. 

In onze tuin staat nu een van die installaties. We hebben haar mee terug naar huis genomen, naar Amsterdam Noord. Ook hier verrijzen luxe appartementencomplexen naast oude arbeiderswoningen en is de ongelijkheid zichtbaar en onzichtbaar aanwezig. 

In deze tijd van grote uitdagingen waarin de ongelijkheid opnieuw pijnlijk duidelijk wordt en de meest kwetsbaren opnieuw de grootste slachtoffers zijn, is het tijd om dit verhaal hier te vertellen. 

Om de verhalen te kunnen luisteren heb je een speciale app nodig. Deze kun je eenvoudig downloaden op je telefoon. Ga naar je PLAY- of APPstore en zoek op New Heroes Village. Installeer de app. Wanneer je voor de op locatie voor de huisjes staat klik je op Tolhuistuin en open je het hoofdstuk Ocharme. Vanaf daar wijst de rest zich vanzelf. 

Credits
Concept | Lucas De Man, Bas van Rijnsoever, Isil Vos 
Ontwerp | Pascal Leboucq
Research | Mariƫlla van Apeldoorn
Illustraties | Anne Caesar
Stemmen | Bas van Rijnsoever, Marieke Dooper, Isil Vos
PR | Amber Bloos 

Met dank aan | De studenten van de opleiding Sociaal Werk van Hogeschool Gent, Katrien Kesteloot en vele anderen die hun tijd, ervaring en kennis met ons wilden delen.

Geproduceerd door | Stichting Nieuwe Helden en Tolhuistuin Amsterdam

Mede mogelijk gemaakt door | BankGiro Loterij Fonds en Stichting Doen